روت پلنینگ و اسکیلینگ چطور به درمان بیماریهای لثه کمک میکنند؟
روت پلنینگ و اسکیلینگ دندان چیست؟
دندانپزشک ممکن است در مواقعی که جرم و رسوبهای دندانمان زیاد میشود، به ما توصیه کند اسکیلینگ دندان را انجام دهیم. این روش معمولا با روت پلنینگ انجام میشود و در اصطلاح رایجتر به عنوان جرمگیری عمیق دندان شناخته میشود.
اسکیلینگ و روت پلنینگ به درمان بیماریهای مزمن پریودنتال یا بیماریهای لثه کمک میکنند و نسبت به جرمگیریهای معمولی، عمق بیشتری را پاکسازی میکنند. همچنین برای انجام این دو روش ممکن است لازم باشد که چندین بار به مطب دندانپزشکی مراجعه کنیم و البته بهبودی آن هم معمولا چند روز طول میکشد.
چه زمانی به اسکیلینگ و روت پلنینگ نیاز داریم؟
اگر دهان ما دارای علائم بیماری پریودنتال مزمن باشد، دندانپزشک برای حفظ سلامت دهان و جلوگیری از اثرات مخرب بیماریهای لثه، انجام اسکیلینگ و روت پلنینگ را توصیه میکند.
در واقع بیماریهای پریودنتال زمانی اتفاق میافتند که باکتریهای موجود در پلاک باعث دور شدن لثه از دندان میشوند. به زبان سادهتر جرم و رسوبات، بین لثه و دندان فاصله انداخته و به مرور زمان باکتریهای بیشتری در آن ناحیه رشد میکنند که با مسواک و نخ دندان به آنها دسترسی نداریم. به همین دلیل بهتر است قبل از اینکه جرم و رسوبها به خط زیر لثه نفوذ کنند، مسواک و نخ دندان را فراموش نکرده و از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنیم.
همچنین لازم به ذکر است در صورت عدم درمان، بیماریهای مزمن پریودنتال ممکن است منجر به موارد زیر شوند:
- از دست دادن استخوان و بافت لثه
- از دست دادن دندان
- شل شدن دندانها
- دندانهای متحرک
تعداد افراد زیادی به بیماریهای لثه و بیماری مزمن پریودنتال مبتلا میشوند. برخی از دلایل بروز این بیماریها عبارتند از:
- بهداشت نامناسب دهان و دندان
- سیگار کشیدن
- بالا رفتن سن
- تغییرات در هورمونها
- تغذیه نامناسب
- سابقه خانوادگی این بیماری
- سایر مشکلات پزشکی
یکی از علائم بیماریهای لثه ایجاد جرم عمیقی بین لثهها و دندانها است. با این حال علائم دیگری هم وجود دارند که عبارتند از:
- خونریزی لثه
- لثههای ملتهب، قرمز یا حساس
- بوی بد دهان
- جابهجایی و تغییر دندانهای دائمی
اسکیلینگ و روت پلنینگ چطور انجام میشوند؟
اسکیلینگ و روت پلنینگ در مطب دندانپزشکی و در برخی موارد طی چند جلسه درمانی انجام میشوند. همچنین دندانپزشک ممکن است برای کاهش درد بعد از انجام جرمگیری عمیق، از بیحسی موضعی استفاده کند.
دندانپزشک در ابتدا اسکیلینگ را انجام میدهد و برای این منظور پلاک روی دندان و رسوبات ایجاد شده بین دندان و لثه را میتراشد. در مرحلهی بعدی روت پلنینگ انجام میشود که در طول آن، دندانپزشک قسمت ریشهی دندان را صاف و هموار میکند تا لثه مجددا به دندان بچسبد.
همچنین در برخی از بیماران ممکن است دندانپزشک از فیبرهای آنتی بیوتیکی برای پیشگیری از عفونت در فضای بین دندان و لثه (پاکتهای بین دندان و لثه) استفاده کند که در این صورت یک هفته پس از درمان، فیبر آنتی بیوتیک را از دهان بیمار خارج میکند.
تفاوت جرمگیری معمولی و جرمگیری عمیق در چیست؟
هر دوی این روشها برای تمیز کردن دندان و پاکسازی جرم و رسوبات انجام میشوند. اما روت پلنینگ یا جرمگیری عمیق برای از بین بردن جرم و باکتری باقیمانده زیر لثه انجام میشود. در واقع:
- برای انجام روت پلنینگ و اسکیلینگ، دندانپزشک از بیحسی موضعی استفاده میکند در حالیکه برای جرمگیری معمولی اینطور نیست.
- در روت پلنینگ و جرمگیری عمیق، جرم و رسوبات از زیر خط لثه برداشته میشوند.
- ممکن است در روت پلنینگ برای سرعت بخشیدن به روند بهبود، از آنتیبیوتیک استفاده شود.
- همچنین در روت پلنینگ، ریشه دندان صاف میشود تا باکتریهای مزاحم از بین رفته و دندان راحتتر به لثه بچسبد.
عوارض روت پلنینگ چیست؟
روت پلنینگ ممکن است عوارضی مانند ورود باکتری به جریان خون و عفونت بافت لثه را به همراه داشته باشد. به همین دلیل اگر شخصی مشکلی داشته باشد که احتمال ابتلا به عفونت در او بالا برود، دندانپزشک مصرف آنتیبیوتیک را تجویز میکند.
برای مثال اگر شخصی بیماری قلبی داشته باشد، سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد یا اخیرا یک جراحی بزرگ داشته باشد، باید حتما با دندانپزشک خود مشورت کرده و در صورت لزوم از آنتیبیوتیک استفاده کند.
در چه صورت با دندانپزشک تماس بگیریم؟
پس از انجام اسکیلینگ و روت پلنینگ، در صورت مشاهده موارد زیر باید سریعا با دندانپزشک خود تماس بگیریم.
- بدتر شدن درد
- از بین نرفتن التهاب لثه
- تب داشتن
بهطورکلی بعد از انجام اسکیلینگ و روت پلنینگ، لثهها حساس شده و شخص ممکن است تا چند روز احساس درد داشته باشد؛ اما اگر این عوارض جانبی طی چند هفته برطرف نشوند، باید با دندانپزشک تماس گرفته و او را در جریان گذاشت.
مراقبتهای لازم بعد از انجام روت پلنینگ
بعد از انجام اسکیلینگ و روت پلنینگ ممکن است تا چند روز درد داشته باشیم و به مدت یک هفته هم ممکن است حساسیت دندان، تورم لثه و خونریزی داشته باشیم. در صورتی که مدت حساسیت و خونریزی بیشتر شود، باید با دندانپزشک خود تماس بگیریم.
برای جلوگیری از عفونت و کنترل درد، دندانپزشک ممکن است مصرف قرص یا دهانشویه را تجویز کند. در نهایت بعد از انجام جرم گیری عمیق، دندانپزشک در یک جلسه درمانی دیگر عمق پاکت بین دندان و لثه را اندازه گرفته و در صورتی که عمیقتر شده باشد، روش درمانی دیگری را توصیه کرده و حتی گاهیاوقات ممکن است نیاز به جراحی باشد.
با این حال برای بهبود سریعتر و جلوگیری از تجمع دوبارهی جرم و باکتری و در نتیجه بروز بیماریهای لثه، باید مراقبت بهداشت دهان و دندان خود باشیم. برای این منظور باید:
- دندانهای خود را روزی ۲ بار مسواک بزنیم.
- از نخ دندان استفاده کرده و بین دندانهای خود را تمیز کنیم.
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشیم.
- از مصرف دخانیات خودداری کنیم.
- مرتبا برای چکاپ وضعیت دهان، دندان و لثههایمان به دندانپزشک مراجعه کنیم.
سخن آخر
در صورتی که بیماریهای لثه پیشرفت کنند، مشکلات زیادی را برای فرد بوجود میآید. یکی از درمانهای اولیه برای جلوگیری از پیشرفت بیماریهای پریودنتال، انجام اسکیلینگ و روت پلنینگ است که علاوه بر دندانپزشک عمومی در برخی موارد توسط پریودنتیست یا جراح لثه انجام میشود. برای پیدا کردن یک دندانپزشک خوب در کرج میتوانید با مراجعه به صفحه بهترین دندانپزشکان کرج، با توجه به محل زندگی خود یکی از نزدیکترین کلینیکهای دندانپزشکی را انتخاب کنید.