ماستالژی یا درد سینه در خانم‌ها چرا اتفاق می‌افتد؟

متخصص زنان و زایمان 12/13/2020 1:53:25 PM نمایش : 2281 زمان مطالعه : 4 دقیقه لینک با موفقیت کپی شد.
ماستالژی (Mastalgia) یک اصطلاح پزشکی است که برای توصیف درد سینه استفاده می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که ۷۰ درصد خانم‌ها در مقطعی از زندگی خود برای این مشکل به پزشک مراجعه می‌کنند و این در حالیست که درد سینه علاوه بر چرخه قاعدگی ممکن است به دلایل دیگری هم رخ بدهد؛ اما خوشبختانه در بیشتر مواقع به سرطان سینه ربطی ندارد. در این مقاله دلایل و علائم ماستالژی را بررسی کرده و درمان‌های خانگی و غیرخانگی آن را توضیح می‌دهیم.
ماستالژی یا درد سینه در خانم‌ها چرا اتفاق می‌افتد؟

علائم ماستالژی

بسته به اینکه علت درد سینه چیست، ماستالژی می‌تواند علائم متفاوتی داشته باشد اما به‌طورکلی این علائم شامل موارد زیر می‌شوند.

  • حساسیت سینه
  • سوزش و احساس درد
  • سفتی در بافت سینه

همچین درد سینه ممکن است ثابت باشد یا فقط گاهی‌اوقات ایجاد شود. از نظر میزان درد هم می‌تواند خفیف تا شدید باشد.

دلایل ماستالژی

به‌طورکلی ماستالژی را می‌توان به ۳ دسته دوره‌ای(cyclic)، غیردوره‌ای(noncyclic) و درد خارج از سینه(extramammary) تقسیم کرد.

ماستالژی دوره‌ای

درد دوره‌ای سینه به چرخه قاعدگی خانم‌ها مربوط است و معمولا قبل از شروع چرخه با شدت بیشتری شروع می‌شود. این درد روزی که قاعدگی خانم‌ها شروع می‌شود، کاهش می‌یابد و چند روز بعد از بین می‌رود. ماستالژی در این دوران به صورت بی‌حسی، سنگینی یا درد احساس می‌شود و اغلب با تورم و برجستگی سینه همراه است. این نوع درد در هر دو سینه ایجاد شده و گاهی به زیربغل هم می‌رسد.
همچنین از آنجایی که درد دوره‌ای سینه با قاعدگی ارتباط دارد، خانم‌های یائسه به احتمال زیاد آن را تجربه می‌کنند اما بعد از یائسگی بیشترین علت درد سینه، حالت غیر‌دوره‌ای می‌باشد.

ماستالژی غیر‌دوره‌ای

این نوع درد سینه به چرخه قاعدگی و تغییرات هورمونی مربوط نیست و اغلب به علت تغییرات آناتومیک داخلی مانند آسیب، جراحی، عفونت، فیبرو آدنوم پستان (تومور خوش‌خیم پستان) یا کیست پستان ایجاد می‌شود. این نوع ماستالژی معمولا با سوزش، درد و سفتی همراه است، در یکی از سینه‌ها ایجاد می‌شود و گاهی‌اوقات در قسمت‌های مختلف سینه پخش می‌شود.
همچنین درد سینه غیر‌دوره‌ای در خانم‌های بین ۳۰ تا ۵۰ سال بیشتر اتفاق می‌افتد و برخی مواقع ناشی از بزرگی سینه‌ها است که در چنین حالتی اگر از سوتین‌های دارای ساپورت استفاده نشود، به دلیل کشش رباط کوپر، در بافت سینه درد ایجاد می‌کند.

درد خارج از سینه

ماستالژی خارج از سینه، دردی است که در سینه احساس می‌شود اما از جای دیگری مانند ریه‌ها، قلب، دیواره‌ی قفسه سینه یا مری نشأت می‌گیرد. برای مثال بیماری تیتز که با التهاب در مسیر غضروف‌های دنده‌ای همراه است، ممکن است باعث ایجاد درد در سینه بشود.
همچنین از آنجایی که علائم بیماری‌های قلبی در زنان مبهم است، گاهی‌اوقات درد در ناحیه سینه می‌تواند نشان‌دهنده بیماری قلبی باشد.

تشخیص ماستالژی

تشخیص ماستالژی غالبا براساس علائم و معاینه فیزیکی پستان انجام می‌شود و در برخی موارد ممکن است برای ارزیابی ناهنجاری‌های مشاهده شده در معاینات بدنی، از روش‌های تصویربرداری استفاده شود.
احتمال اینکه ماستالژی یکی از علائم سرطان سینه باشد، بسیار کم است اما از آنجایی که درد سینه می‌تواند نشانه‌ای از سرطان باشد، برای زنانی که در معرض ابتلا به سرطان هستند، انجام غربالگری توصیه می‌شود.

درمان ماستالژی

قدم اول برای درمان، تشخیص علت درد سینه است. در اکثر مواقع اگر درد سینه نشانه‌ای از سرطان نباشد، به درمان نیازی ندارد. با این حال بهتر است در صورت بروز دردهای غیرمعمول به پزشک زنان مراجعه شود. بسته به اینکه علت اصلی درد چیست، پزشک ممکن است از آنتی‌بیوتیک استفاده کرده یا آزمایش‌های بیشتری را انجام دهد. با این حال به‌طورکلی برخی از داروهایی که برای تسکین درد سینه استفاده می‌کنند عبارتند از:

  • داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند استامینوفن یا ایبوبروفن برای کاهش درد
  • در صورتی که درد در مراحل اولیه درمان از بین نرود، پزشک ممکن است داروهایی مانند تاموکسیفن، دانازول و بروموکریپتین را تجویز کند که البته هرکدام عوارض جانبی مخصوص به خود را دارند.

درمان خانگی ماستالژی

استفاده از درمان‌های خانگی برای درد دوره‌ای و غیردوره‌ای گاهی‌اوقات با نتایج خوبی همراه است.

این روش‌های خانگی عبارتند از:

  • استفاده از سوتین مناسب: وقتی سینه‌ها با درد همراه هستند، تکان خوردن یا افتادگی آن‌ها این درد را بیشتر می‌کند؛ به همین جهت استفاده از یک لباس زیر مناسب در این دوران به جلوگیری از درد بیشتر کمک می‌کند. و البته لازم به ذکر است که در هنگام ورزش و فعالیت بدنی استفاده از لباس زیر ورزشی خیلی مفید و اثربخش می‌باشد.
  • تمرین تسکین استرس: افزایش استرس می‌تواند باعث افزایش سطح برخی از هورمون‌‌ها بشود و از آنجایی که تغییرات هورومونی یکی از دلایل بروز درد در سینه است، افزایش استرس هم می‌تواند باعث بروز درد یا افزایش میزان شدت آن بشود. به همین دلیل دوری از استرس و مدیریت احساساتی مانند اضطراب و نگرانی در جهت کاهش درد کمک می‌کند.
  • نوشیدن آب: آب برای تسکین درد مفید است و علاوه بر تسکین درد خاصیت آرامش‌دهنده هم دارد. در حقیقت زمانی که بدن با کم‌‌آبی رو‌به‌رو می‌شود، تمایل به حفظ آب بیشتری داشته و ممکن است باعث تورم و درد سینه شود. بنابراین نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز و کاهش مصرف نمک توصیه می‌شود.
  • داشتن رژیم غذایی سالم: تحقیقات نشان داده‌اند که رعایت یک رژیم غذایی کم‌چرب، کاهش مصرف کافئین و مصرف ویتامین‌های E و ‌B6 در کاهش علائم قاعدگی و کمتر شدن درد سینه تأثیر دارند.
  • ماساژ با روغن: برخی از روغن‌های گیاهی خواص ضد درد و التهاب دارند. به همین جهت استفاده از روغن‌هایی مانند روغن گل پامچال، روغن کندر و روغن مریم‌گلی و ماساژ سینه‌ها با آن‌ها توصیه می‌شود.

سخن آخر

ماستالژی یا درد سینه یکی از شایع‌ترین مشکلات خانم‌ها است که بیشتر در دوره قبل از قاعدگی اتفاق می‌افتد. اما گاهی‌اوقات هم ممکن است دلایل دیگری داشته باشد. بنابراین در صورتی که چند هفته ادامه پیدا کند، در قسمت مشخصی از سینه باشد، به مرور زمان شدید شود و در فعالیت‌های روزانه اختلال ایجاد کند، باید حتما به پزشک مراجعه شود تا دلیل اصلی آن تشخیص داده شده و روند درمان شروع شود.

228 نفر این مطلب را پسندیده اند.